Fra boring til taphane

Beskrivelse af vores vandbehandling i Birkerød.

Kvinde der drikker et glas vand

Generelt

Birkerød Vandforsyning har kun et vandværk, der er beliggende på Biskop Svanes Vej i Birkerød.

Kildeplads, råvandsleninger og behandlingsdelen er delt i  to linjer således, at vi har to vandværker i et for at sikre så stor forsyningssikkerhed som muligt.

Birkerød Vandværk har endvidere et vandtårn som rummer 3/4 døgns forbrug i tilfælde af en større strømafbrydelse.

Grundvand  

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
B8 pejling af boring

Drikkevandet er af god kvalitet, som kun kræver simpel vandbehandling. Råvandet hentes via de 9 boringer i ca. 60 m. dybde, nede i kalken, dog med undtagelse af boring 1 der indvinder fra de vandførende sandlag.  Vandkvaliteten i de øvrige boringer er af god kvalitet der kun kræver simpel vandbehandling, iltning og filtrering.

Vi har fundet spor af pesticider i boring 1, hvilket har medført at der kun indvindes i begrænset omfang fra denne boring. Boringen er ikke taget 100% ud af drift, da vi er i gang med at finde årsagen til, at der kan måles spor af pesticider i boringen.

Iltning " Billede af Iltning"

Mand kommer
Iltning

Råvandet indeholder mange naturligt forekomne stoffer. Nogle af dem ønsker vi ikke skal komme ud til forbrugerne, da gasser som metan og svovlbrinte bl.a. lugter, og jern og mangan giver afsmitning til vasketøj m.m. Amonium skal omdannes til nitrat og ilten skal være min. 5 mg/l af hensyn til smagen.

I iltningen fjerner vi gasserne og sikrer tilpas højt iltniveau, til at vi kan fjerne jern, mangan og amonium i filtrene.

 

Filtrering "Foto"

Efter iltning bliver vandet filtreret i sandfiltre. I forfiltrene fjernes hovedsagelig jern, og i efterfiltrene amonium og mangan. Jern og mangan sætter sig i sandfiltrene. For at regenerere filtrene løsnes partiklerene først ved at blæse luft omvendt gennem sandlagene, herefter skylles de frigjorte aflejringer ud af filtrene sammen med skyllevandet.

80 % af skyllevandet genbruges efter behandling i genbrugsanlægget. "Foto"

Udpumpning

Efter filtrering er vandet klar til at blive pumpet ud til forbrugerene. Da forbruget ikke er konstant over døgnet bliver vandet opbevaret i store tanke. Når forbruget kræver det, pumpes vandet gennem et UV-anlæg og ud på nettet og til vandtårnet.

UV-anlægget

UV-anlægget er vandforsyningens sikkerhedssele, skulle der opstå en utæthed i vores anlæg der resulterer i en forurening vil UV- anlægget sikre at bakterierne ikke formerer sig og gør folk syge. 

Ledningsnettet

Vandet bliver transporteret ud til forbrugerne via vores 150 km ledningsnet bestående af transport-, og forsyningsledninger. Ud for hver forbruger er der som hovedregel en anboring på forsyningsledningen, hvorfra en stikledning bringer vandet ind til skel. Jordledningen fører vandet fra skel og indtil vandmåler. Jordledningen og de øvrige installationer på grund og i huset er andelhaverens ansvar.  

Vandmåleren

Vandmåleren er vandforsyningens ejendom. Ventiler før og efter måler er andelshaverens. Måleren kan være placeret i en målerbrønd ved skel eller der hvor jordledning kommer ind i huset. Vandmåleren skal være lettilgængelig således at den er let at udskifte.

Vandmåleren er forsynet med kontraventil for at sikre tilbagestrømning fra dine installation til ledningsnettet.